Taizé in Amsterdam Taizé in Amsterdam

Taizé in Amsterdam is een jongerencommunity in hartje Amsterdam, gehuisvest in en rond de Nassaukerk. Met elkaar bezinnen wij ons, speuren naar stilte in het roerige Mokum, dromen wij van eenheid, vrede en gerechtigheid en gaan wij op zoek naar wat voor onszelf, de ander, de stad en de wereld van belang is. En óf, en zo ja, welke rol God daarin voor ons speelt. Dat doen wij op een nieuwe, eigenwijze en creatieve manier. Wij baseren ons daarbij op de Taizé spiritualiteit, afkomstig van de oecumenische broedergemeenschap in Frankrijk.

Info: Linda Ottevanger (06 2830 7489 of
Zie ook deze website en Facebookpagina

Taizévieringen (Prayers) Taizévieringen (Prayers)

Mokum heeft een maandelijkse Taizéviering met de Nassaukerk als onderkomen, in de regel op de eerste donderdag van de maand. Het avondgebed wordt primair georganiseerd door en voor jongerencommunity Taizé in Amsterdam en gehouden in de stijl van de klooster-gemeenschap van Taizé in de Franse Bourgogne.

Voorafgaand aan de viering is er een thema-gesprek om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen rondom geloof- en levensvragen. We staan dan stil bij de dagtekst die in Taizé die dag op het rooster staat.

De viering zelf is meditatief, als één groot gebed in zangvorm. We zingen Taizéliederen, christelijke mantra's die zich steeds herhalen. Er klinkt een bijbeltekst, zonder preek. Ook is er een lange stilte van circa 8 minuten. Tijdens de viering is er de mogelijkheid een kaarsje aan te steken. Als decor tref je een zee aan warmte aan: kleurrijke oranje doeken, iconen en kaarsjes sprankelen je bij binnenkomst tegemoet.

Na de viering is er gelegenheid nog verder te mediteren of zingen en voor wie wil de borrel in de zijzaal om gezellig na te praten, vrienden te maken en mede-zoekers in de stad te ontmoeten.

Diner & Muziek Diner & Muziek

Samen eten en zingen of een instrument bespelen. Lekker met elkaar bijkomen van de dag. Omdat het zo simpel maar o zo leuk is! Nadat we gezellig met elkaar hebben gegeten van Lisa's heerlijke kookkunsten, oefenen we onder leiding van Gerben met elkaar de liedjes voor de komende Taizéviering. Breng je eigen instrument mee, als je dat leuk vindt!

Bid & Breakfast en Books & Borrel Bid & Breakfast en Books & Borrel

Welkom bij ons maandelijkse ochtendgebed, steeds rondom een thema. Aansluitend is er een fantastisch ontbijtje (eitje, broodjes, baksels en een lekker sapje) om elkaar voor het eerst te ontmoeten of gezellig bij te praten.

Studenten, freelancers, laptoppers, boekgenieters en andere harde werkers kunnen na het ontbijt hun hart ophalen in de Nassau. Onder het motto: samen studeren, werken of gewoon een boekje lezen is fijner dan alleen! Met onbeperkt koffie, thee, lekkernijen, fijn gezelschap en WiFi. Na een middag opperste concentratie sluiten we de dag af met een drankje in naastgelegen café de Nassau.

Relibieb & Open Kerk Relibieb & Open Kerk

Een cosy huiskamer in de Nassaukerk, gevuld met een kerkbank, een luie stoel en een spirituele boekenkast. Om even op adem te komen, de stilte te zoeken in roerig Mokum. Kom een krantje lezen of een reliboek uit onze bieb: kilometers inspirerende zinnen vanuit de hele wereld staan voor je klaar. Net als verse koffie en een gevulde koektrommel. Evenzo welkom om een kaarsje te branden, te bidden en elkaar te ontmoeten voor een persoonlijk gesprek.

Seizoenswandelingen Seizoenswandelingen

Tijdens deze wandelingen staan we stil bij de seizoenen en bij wat het jaargetijde met ons doet en wat het ons brengt. Naast gezellig met elkaar genieten, maken we ook ruimte voor het in stilte op adem komen. En we laten ons inspireren door rake teksten en gedichten.

Creatief Creatief

Vanuit de Taizé spiritualiteit werken we met onze handen aan mooie dingen. Van houtbewerking tot schilderen, mandela's maken, kaarsen versieren tot het decor van de Taizévieringen verfraaien. En wie weet gaan we ooit nog wel eens pottenbakken, net als de broeders in Taizé? Voor mannen én vrouwen.

Maatschappelijk Maatschappelijk

Helpen waar geen helper is, je hand uitstrekken naar je naaste. Barmhartigheid en sociaal engagement spelen een grote rol bij Taizé in Amsterdam. Ook hierin proberen we ons steentje bij te dragen. Zo koken we zo nu en dan bij eettafelproject Filah voor dak- en thuislozen. Of we brengen een bezoek aan vluchtelingen in onze stad. Bier & Bejaarden staat nog in de kinderschoenen: eenzame ouderen thuis opzoeken, gevolgd door een reflectief biertje in de kroeg.

Taizéreis Taizéreis

Jaarlijks bezoeken wij Taizé in Frankrijk om ons te laten inspireren door het getijdengebed, het leven van de broeders, de stilte en de prachtige vergezichten op de heuvel. En natuurlijk ontbreken gezelligheid, spelletjes en drankjes drinken bij café Oyak niet!